Rangkuman Sumber Berita

Saturday, 25 February 2017

AWAS!! Jika Anda Mempunyai 8 Gejala Ini, Badan Anda Cuba Memberitahu Sesuatu Yang Penting !! Jangan Abaikan


Pada masa sekarang sudah kerap kita dengan tentang golongan yang alah kepada makanan tertentu. Biasanya alahan berlaku kerana badan tidak boleh bertoleransi dengan laktosa atau gluten. Bagi mereka yang kurang pengetahuan mengenai masalah alasan terhadap makanan ini sering menganggap perkara ni seperti mitos dan hanya dibesar-besarkan sahaja.

Hakikatnya tindak balas badan terhadap laktosa dan gluten merupakan isu kesihatan yang besar dan boleh menyebabkan masalah yang serius. Adalah penting untuk mengambil perhatian terhadap masalah alahan kepada gluten apabila badan menunjukkan tanda-tanda alergi yang berkemungkinan terdapat masalah dengan asid gastrik dalam badan kita.

MIGRAIN YANG KRONIK

Sakit kepala adalah biasa bagi orang-orang yang peka terhadap gluten. Biasanya berlaku 30-60 minit selepas makan.

GATAL-GATAL KULIT

Jika ada masalah dengan penghadaman, ia kadang-kadang boleh menimbulkan rasa gatal-gatal, eczema, kulit yang kering atau ruam.

FIBROMYALGIA

Penyakit ini adalah juga dikenali sebagai penyakit tisu lembut sendi dan sakit otot, tendon dan ligamen. Ia biasanya memberi kesan kepada perempuan.

ASID FOLIK DIPERLUKAN

Gejala-gejala asid folik adalah pedih ulu hati, berasa kembung, atau tiba-tiba berasa tidak selesa selepas mengambil produk tenusu.

KELETIHAN YANG KRONIK

Jika anda biasanya tidur kira-kira 8-9 jam setiap malam dan bangun letih, maka, anda perlu memberi perhatian kepada diet anda.

PERUBAHAN MOOD

Mereka yang ada masalah alahan dengan gluten sering merasa kebimbangan atau keseronokan tanpa sebab. Mereka juga boleh menjadi lebih tertekan dan cepat marah.

SAKIT PERUT

Ini adalah isyarat paling jelas yang badan anda respon untuk memberitahu status kesihatan anda pada hari itu. Jika anda tidak makan dengan baik atau anda tidak boleh berdiri sebahagian daripada makanan, perut akan “mengadu” atau anda akan berasa sakit.

PENING

Ramai orang yang peka terhadap gluten berasa pening selepas makan, rasa sama kehilangan keseimbangan.

SENDI

Radang, bengkak dan sakit di sendi jari, pinggang atau lutut boleh menunjukkan sikap alahan terhadap gluten.

Bila berlaku pada kanak-kanak:

Kanak-kanak yang tidak membesar dengan betul, yang kurang tumpuan, gangguan defisit perhatian, kebimbangan, kekurangan vitamin.

Share:

0 comments:

Post a Comment

Like Us Also

Like Us

Popular Posts

Recent Posts

Unordered List

Text Widget

Pages

Blog Archive

Powered by Blogger.

Copyright © BloG Telor Di Basuh | Powered by Blogger

Design by ThemePacific | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com

Like,Share dan Klik (X) Untuk Baca Button Close