Rangkuman Sumber Berita

Saturday, 15 April 2017

Hanya kerana terlambat membayar wang yuran sekolah,seorang guru bertindak biadap kepada 5 murid wanita sekolah menengah dengan menyuruh mereka menjual tubuhnya sahaja jika tak ada wang.Kejadian yang berlaku di padang sidempuan sumatera utara ini telah menggemparkan media indonesia sejak kelmarin.

Tidak hanya itu,salah seorang murid juga dikatakan bunuh diri dengan minum racun kerana tertekan dengan kekerasan salah seorang guru di sekolah itu.

Menurut murid wanita pada awalnya mereka dibawa ke satu ruangan dan dipertanyakan mengenai uang yuran sekolah yang belum dilunaskan.

Dengan spontan kelimanya menjawab dengan alasan masalah ekonomi keluarga.

Guru yang bernama KS Itu terus menengkin dan memarahi mereka dan menyuruh menjual tubuh sahaja di salah satu Bar dikawasan itu untuk mendapatkan uang,selain itu mereka juga diugut akan dibuang dari sekolah.
Kelima murid keluar dari ruangan dalam keadaan menangis merasa guru tersebut merendahkan martabat mereka.

Kerana takut berdepan dengan pihak sekolah dan polis,mereka sepakat untuk mendiamkan diri.

Namun selang beberapa hari,Murid bernama Amelya maut bunuh diri dengan minum racun,dipercayai akibat tertekan dengan sikap guru yang sama melontarkan kata kata tidak sepatutnya kepada lima murid wanita tempoh hari.

Sejak daripada itu lima murid berkenan terus mengadukan kejadian kepada ibu bapa sebelum melaporkannya kepada pihak polis.

Bagaimanapun Guru bernama SK sudah ditahan oleh polis padang sidempuan dan kini dalam pembicaraan Federasi Serikat Guru Indonesia (FSGI).

Eberita.org.

Share:

0 comments:

Post a Comment

Like Us Also

Like Us

Popular Posts

Recent Posts

Unordered List

Text Widget

Pages

Blog Archive

Powered by Blogger.

Copyright © BloG Telor Di Basuh | Powered by Blogger

Design by ThemePacific | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com

Like,Share dan Klik (X) Untuk Baca Button Close